Miközben India gyorsulva rohan az államcsőd felé, és 1 font egy éve 87 rúpiát ért, ma meg 103-at, néhány hónapon belül (itt is) választások lesznek. Ez általában remek kombináció. (Lehet majd újra szavazni babára, labdára, szekrényre, repülőre: lásd itt.)

Legott ki is találta a kormány - amelyet nem a viccből miniszterelnöknek nevezett kesztyűsbáb, hanem a semmilyen állami tisztséget be nem töltő olasz nő, Sonja Gandhi vezet - hogy itt az ideje jelentősen kiterjeszteni az élelmiszertámogatási programot. "A célunk az, hogy megszüntessük az éhezést és az alultápláltságot az országban" - mondták. Mivelhogy 800 millió ember, a lakosság kétharmada, még szerintük sem eszik eleget. (Nem vagyok egy antiglobalista, de ennyit ér az a marha nagy GDP növekedés.) Ez dicséretes. Lenne, ha volna miből, meg ha - miként ezt a Világbank felmérése kimutatta - nem csak a segély 41%-a jutna el a rászorulókhoz, miután a többit ellopták.

Mindegy, ez része a helyi kultúrának.

Erről egy régebbi sztori jutott eszembe, ami azt mutatja, hogy választási ügyekben biztosan Tamil Nadu állam kormánya a legnagyobb játékos. Az újság szerint az utolsó voksolás alkalmával (2010) jelentős sorok kígyóztak egyes kijelölt műszaki boltok előtt. Mit osztanak? – kérdezhette volna a tájékozatlan idegen. A helyes válasz: színes tévét. Első lépésben azt ötlötték ki, hogy kapjon ilyen, a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen berendezést a szegény kisebbség, akinek nincs. Aztán rájöttek, hogy így a választásra jogosultak mintegy 83%-a kimarad az osztogatásból, és esetleg másra talál szavazni. Úgyhogy rögvest kiterjesztették a programot mindenkire és valamennyi család jogosulttá vált  egy-egy tévére, anyagi helyzetétől függetlenül. Persze éltek is a lehetőséggel, vitte a szajrét boldog-boldogtalan. Egyiküket idézte is az újság, miszerint ugyan már van otthon két tévé, de ha a kormány adja, akkor elfogadjuk, ez most konkrétan a második hálószobába fog kerülni. Hozzátette a nyilatkozó, hogy ez azonban semmilyen tekintetben nem befolyásolja a szavazatát. „Csak azután hozok döntést, ha kiértékeltem, hogy ki jó és ki rossz”. Ja.

Kormányzati tényező átadja a kisképernyőst egy rászorulónak, miközben körötte nagy az öröm (eredeti képaláírás: PROMISE KEPT: Chief Minister M. Karunanidhi handing over a colour television set to a beneficiary).

Palolem 10 10 30a.pdf - Adobe Reader_1.bmp
Figyelemmel arra, hogy Tamil Naduban majdnem 20 millió választópolgárt tartanak nyilván, ez a kis akció állítólag mindössze 40 milliárd rúpiájába, vagyis (akkori árfolyamon) közel 200 milliárd forintjába került az államnak, annyiba, amennyit a magyar kormány az első bankadóból egy év alatt be bírt szedni. És akkor még nem is a legdrágább tévét vették. Vagy az is lehet, hogy 10 millió darabnál nagyobb megrendelés esetén jár mennyiségi rabatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://papucsallat.blog.hu/api/trackback/id/tr284809573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása