susegad 2012.09.19. 10:15

Minek nevezz, Elek?

Mottó:

- Né' má' milyen jó nő!
-Dugnád, mi, mint Szegedi Csanád a kipát?!

A következőknek most apropója van. Sajtószemle lesz.

Olvastam egy hírt, vicces módon magyarul, mely szerint egy rátermett helyi erő, bizonyos Rajesh Shah ruhaboltot nyitott, amit ügyesen Hitlerről nevezett el. Csináltatott is egy szép cégért és nem feledkezett meg arról sem, hogy az i-re feltegye a pontot egy tüchtig kis horogkereszt formájában. A képen (amit persze nem én csináltam, hanem loptam a hírportálról) mindez jól látszik.

hitler_2322522b.jpg

Nyilatkozata szerint "a boltot nagyapja után nevezte el, akit szigorú viselkedése miatt Hitlernek becéztek. A boltos elmondta, a náci vezérről csak most szerzett tudomást, miután rákeresett az interneten." Namost ha még azt is hozzávesszük, hogy a Hitler felirat alatt egy gandhis pólóban ácsorog, akkor az egyszeri olvasó azt gondolhatná, hogy a derék kereskedő vagy komplett hülye, vagy pedig rendkívül tehetséges PR szakember. Némi India-ismerettel azonban az ilyen drasztikusan leegyszerűsítő minősítésektől helyesebb tartózkodni.

Azt többségünk tudja, hogy a horogkereszt (szvasztika) Indiából származik és errefelé csupa jót és szépet jelent, meg hogy a nácik ezt csak felhasználták. Tele is van minden vele, festve és nyomtatva...

Hotel Swastika.jpg Horikeri4.jpg

...úszva és fennen lobogva...

Horokeri_1.JPG Horikeri2_1.JPG

...építve...

Horikeri3.jpg

...és persze fröccsöntve. (Itt direkt benne hagytam a képben a ledesfarkú pávát - ilyen nekem karácsonyra LESZ!)

Horikeri5.jpg

Ezen a ponton nem tudom megállni, hogy megmutassam a bolt teljes kínálatát, annyira szép:

Photo0010.jpg

Régebben még, amikor bementem a kórházba és ott minden ablakon rács volt, a közepén egy horogkereszttel, így...

Horikeri5_1.jpg

...akkor kicsit megijedtem, hogy most esetleg doktor Mengele fog nagyvizitet tartani. De most már fel sem tűnik.

Ismerünk felsőfokú végzettségű fiatal hölgyet, aki - sokakkal egyetemben - a kislányának a (horog)keresztségben a Swastika nevet adta. Az ideológiai háttér ismeretében ezzel persze semmi baj nincs, csak ne született volna szegényke pont április 20-án, mint Adolf.  Mert azért az én ízlésemnek ez így, csomagban egy kicsit erős. És hát bizony az is kiderült, hogy a legnagyobb jóindulattal is csak hézagosnak nevezhetők az ismeretei arról, hogy egyáltalán létezett az a csúnya, kefebajszos ember aki így visszaélt a hinduk szent jelképével.

Szóval simán lehet, hogy a boltos sem nem szénhülye, sem nem kimagaslóan tehetséges, hanem egyszerűen az indiai oktatási rendszer tipikus végterméke. Mely rendszer egyébkén megemlékezik Magyarországról is. Egyszer egy fickó, miután feltette a szokásos "whichcountry-whichcountry" kérdést, mondta nekem, hogy ő sokat tud rólunk. Na, ugyan mit? Erre robothangon és "kockázatok és mellékhatások" sebességgel eldarálta, hogy: "Mi volt az első világháború közvetlen kiváltóóka? Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös szarajevói meggyilkolása 1914-ben". Ez a kérdés nyilván szerepel minden vizsgatesztben, amire meglehetősen célirányosan szokták felkészíteni a nebulókat errefelé. Frissebb információja nem volt.

Van itt még egy régebbi, kapcsolódó történet, engedelmetekkel.

Azzal indult a híráradat a goai sajtóban, hogy hát megpattant három sittes a börtönből, pontosabban annak kihelyezett tagozatából, ahol főként előzetesben tartanak embereket. Jó, van ilyen. Aztán a Herald című, enyhén szólva is helyiérdekű, de ennek megfelelően mintegy 15 Ft értékű rúpiáért megvásárolható napilap a hírmorzsákat keretbe foglalta, minek útján az olvasó képbe került. Megtudhattuk, hogy a problémák akkor kezdődtek, amikor új főnök állt az intézmény élére. Ő ugyanis - ismeretlen motivációs háttérrel - megszüntette annak lehetőségét, hogy a börtönőrök dohányt, alkoholt, drogot, mobiltelefont, fegyvert és más, nélkülözhetetlen eszközöket hordjanak be a rabok számára. Márpedig ez baj, mert így az őrszemélyzet elesett fő bevételi forrásától és természetesen ezzel arányosan csökkent munkakedve és motiváltsága is.

No, több se kellett a három jómadárnak, az éjszaka leple alatt legott ütöttek egy fél méter átmérőjű lyukat a 18 személyt befogadó cellához tartozó „fürdőszoba” falán, majd a csapra rákötöttek egy kötelet és lemásztak az udvarra. Ez csakis teljes csendben történhetett, ha pár indiai szakelem, sietős jelleggel és kezdetleges felszereléssel falat bont éjjel háromkor, az nem történhet másként. Nem is vette hát észre senki, sem a tizenöt zárkatárs, sem pedig a hivatásos állomány. Végül azért az utóbbi egy tagja észlelte a hiányt, amikor - úgymond – rutinellenőrzést tartott oszt, mit ad Isten, hárommal kevesebben voltak a körletben. (Az megvan, úgy képileg, amikor Rohit XII. Gaonkar törzsőrmester kigúvadó szemekkel hátratolja a tányérsapkát, a homlokára csap, miközben elkurjantja magát, hogy „a Shiva tegye bele a kóchengerest”, utána pedig ismét és ismét számol? Hátha.) Öröm az ürömben, hogy Mahanand Naik, a sokáig üldözött sorozatgyilkos maradni szándékozott. Vagy tényleg nem ébredt fel.

A volt rabok felszívódását megkönnyítette egy további tereptárgy, a kapu. Íme:

Kapu.JPG

Az világos, hogy a börtön köré magas falat kell építeni. Az is elfogadható, hogy a kapunak a ki- és bejutás szolgálata a célja, de azért e két szempont házasságából nem feltétlenül kellett volna a fent látható torzszülöttnek létrejönnie, tehát hogy a hat méteres kőfalban egy fele akkora, rácsos(!) kapu csúfoskodik. Amit nem őriz senki.

Aztán azt is megtudhattuk, hogy azért a létesítmény történetében nem ez volt az első hasonló eset. Hanem az évtizedben a kilencedik. Rájuk jár a rúd, no. Volt falátugrás és kisétálás, a budifal kibontására pedig a jelenlegi a harmadik példa. Nem is maradt persze következmények nélkül mindez, felfüggesztettek állásából négy börtönőrt. Az indoklás szerint elmulasztották szolgálati kötelezettségük teljesítését, minthogy nem csak nem ellenőrizték az előírt rendszerességgel a zárkákat, de a mellékhelyiség állapotára egyáltalán soha nem is voltak kíváncsiak. Ezt mondjuk megértem.

Minderről önmagában talán nem is szólnék. De nézzétek, hogy hívják az egyik szökevényt! HITLER, bazmeg! Hitler Fernandes! Nem viccelek, az a baj, hogy ők sem. Tessék:

Hitler.JPG

Persze azért hülye meglepő névadásban a külföldiek sem akarnak lemaradni. Ismerünk gyerekeket India-Fire, Sahara és Thai néven. Állítólag az a menő, ha a fogantatás helye után kapja a nevét a zigóta. Szerencsére nem kötelező, mert kicsit szomorú lennék, ha a fiamat Terézvárosnak kellene szólítanom.

A bejegyzés trackback címe:

https://papucsallat.blog.hu/api/trackback/id/tr314761318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.09.19. 10:57:19

Basszus és az utolsó Hitlerünk már egyszer szökött, mielőtt elkövette második gyilkosságát!?!? Komoly. Minek is vigyázni egy ilyen kis piti bűnözőre?
süti beállítások módosítása