susegad 2013.05.01. 11:02

TIBI, te bitang

Ez itt, alább, egy régebbi bejegyzés arról, hogy milyen vidám is volt az élet a Dreamz Diving kötelékében, ahol öt szezont dolgoztam. De tényleg. Volt nekem egy főnököm, akiről, saját tapasztalatok alapján, sok rosszat nem tudok elmondani.

Aztán most egyik volt búvár tanítványom a másik után küldi nekem a linkeket arról, hogy ez az ember a megalapozott gyanú szerint a víz alatt fogdossa a női búvárokat.Teljes névvel itt. Most éppen, egy rövidebb vizsgálati fogság után, óvadék ellenében szabadlábon védekezik. Mivel nem egy esetről van szó, három év néz ki neki.

Én meg azon gondolkodom, hogy ki kell vennem az önéletrajzomból a vonatkozó referenciát. Vagy zárójelben meg kell említenem, hogy ugyan ő biztosan sok jót mondana rólam, de inkább ne keresd, mert börtönben van. Búvárkodással összefüggő cselekmény miatt.

Hát szerintem ....

557805_417802228286149_1042554726_n.jpg

Innen az eredeti poszt.

Tudvalevő, hogy ügyfélkörünk döntő részét indiai vendégek teszik ki. Nagy ország ez, sok és sokféle emberrel, de azért a hozzánk búvárkodni érkezők számos vonatkozásban igencsak hasonlítanak egymásra és egészen biztos vagyok benne, hogy a világon egyedülálló vendégkört képeznek. Így, a velük töltött négy szezon után, veszem a bátorságot és bemutatom nektek a Tipikus Indiai Búvár Identitást (a továbbiakban: TIBI).

TIBI 25 és 35 év közötti férfi, aki India valamelyik rohamosan fejlődő (értsd: a káoszba gyorsulva zuhanó) nagyvárosában él, felsőfokú végzettségű, szakmája szoftvermérnök. Jól, bár kicsit furcsán beszél angolul. TIBI a helyi viszonyokhoz képest jól keres.

TIBI ugyan látott már a tévében búvárt, de tévesen azt gondolta, hogy ez a tevékenység átlagember számára elérhetetlen és nagyon veszélyes is. Aztán 2009-ben bemutattak egy búvárkodással kapcsolatos bollywoodi filmet, amelynek a frappáns Blue címet adták. Ez nagy hatást gyakorolt TIBI-re.

Blue_movie_poster.jpg

Később pedig, a Facebookon megosztott fotókból, kiderült, hogy bizony már több haverja személyesen is volt merülni. TIBI sem akart hát lemaradni és döntött: "kipróbálom!"

TIBI az Interneten talál meg minket, de nem emailt küld, hanem telefonál. TIBI számára ez amolyan "bakancslista" dolog, egyszer az életben akarja csinálni, tehát a próbamerülés (Discover Scuba Diving) érdekli. A beszélgetések során három kérdést biztosan feltesz:

1. Készül-e vízalatti fotó?  Az előzményekre figyelemmel TIBI látogatásának lényege az őt a víz alatt, búvárfelszerelésben megörökítő fényképek elkészítése. Ha ez nem garantált, nem jön. Másrészt viszont ha a merülés időtartama 5 perc, az elért maximális mélység másfél méter és nem látott egy halat sem, de a képek elkészültek, TIBI elégedett.

2. Ebéd benne foglaltatik-e az árban? TIBI imád enni és el sem tudja képzelni, hogy hat órát eltöltsön jelentősebb kalóriabevitel nélkül.

3. Mennyi árengedményt kap? Ha TIBI vicces kedvében van, bemond egy 50%-os diszkont igényt. Ennyit nem, de valamennyit általában kap. Mondjuk az árlista viszont e körülmény figyelembevételével készült, úgyhogy van tere az engedménynek.

Ha sikerült végül mindent tisztázni és TIBI lefoglalta a merülést, de előleget nem fizetett, akkor vagy jön, vagy nem. Különösen veszélyes helyzet, ha TIBI a búvárkodást egy goai kirándulással is összeköti, mert ott ő a cimboráival jelentősen berugik és nem feltétlenül képes ezután korán reggel megjelenni. Olyan is előfordult, hogy TIBI bevallotta, azért nem jött, mert előző éjjel a kaszinóban elvesztette a program anyagi fedezetét.

Ha viszont TIBI jön, akkor sokan jön. Bérelt busszal húszan, járatbusszal tízen, ötszemélyes autóval heten. TIBI késve érkezik, majd miután gyorsan elintézte a papírmunkát és ismét megpróbált alkudni az árból, közli, hogy még nem reggelizett és elmenne. Azt, hogy "ha megérkeztél és rögtön távozol, akkor meg sem érkeztél", nem érti.

Idővel sikerül TIBI-nek megjelennie a bícsen és nekünk is megpakolni a hajókat. TIBI vastagon bekeni magát napozókrémmel, hiszen annál rosszabb nem történhet vele, mint hogy megbarnul, majd jó erősen rögzíti a mentőmellényt...

Tibi parton.jpg

...végül beszáll és elindulunk.

Tibihajó.jpg

Itt kezdődik az első komolyabb próbatétel, mert TIBI hajlamos a tengeribetegségre (amiről egyébként azt hiszi, hogy a tengervíztől keletkező bőrkiütés). A jó órás túra huszadik perce körül kezd TIBI hányni, és bár a hajós eligazítás keretében erre mindig nyomatékosan kitérünk, számos esetben nem a megfelelő irányba, nevezetesen bele a szélbe. Ettől TIBI elveszti népszerűségét utastársai körében.

TIBI, iskolázottsága ellenére, az eligazítást néhány percnél tovább nem tudja figyelemmel követni. Elalszik, nyomogatja a telefonját, hányikál. Én ugyan viccekkel megpróbálom fenntartani a figyelmet, és ha kell, fegyelmezek is, de TIBI későbbi performanszán általában meglátszik a koncentráció hiánya.

A merülőhelyre való megérkezés után jut TIBI először hozzá a kajás zsákokhoz. Felismerve a TIBI fentebb említett, 2. számú kérdésében megbúvó realitást, a cég döbbenetes mennyiségű gyümölccsel, csipsszel, keksszel látja el a vendégeket. TIBI azonnal elkezd táplálkozni, és a vízben töltött rövid időtől eltekintve ezt addig folytatja, amíg van elérhető élelmiszer. A személyzet éppen ezért a készletből valamennyit elrejt a hajón, ellenkező esetben a munka végeztével még egy nyomorult banán sem jutna nekünk.

Kezdődik az igazi móka: be kell jutni a vízbe. TIBI viszont nem tud úszni. Sőt, kifejezetten retteg a víztől, mivel már a nagymamája is azt verte a fejébe, hogy nagy ívben kerülje el, mert az egy szörnyűségesen veszélyes közeg. Ha TIBI-n a sor, felölti a megfelelő öltözéket. Minthogy a tenger errefelé meleg, búvárruhára nincs szükség, azt visel, amit akar. Tekintve, hogy amúgy vízbe nem megy, nincs neki fürdőruhája. Ezért rövidnadrág vagy farmer és póló kombinációban, legrosszabb esetben konkrét alsógatyára vetkőzve csobban. Az utóbbi látvány, a "villantós TIBI", az egész napomat képes tönkretenni és emiatt este eggyel több sör elfogyasztására szorulok. A fiúk ráadják a felszerelést és megkérik, hogy foglaljon helyet a hajó peremén. Mivel TIBI jómódú és ezért fizikai tevékenységet nem szokott végezni, ehhez általában komoly külső segítségre van szüksége. Amint a testi-lelki felkészülés befejeződött, TIBI elővezeti a "roll back" technikát, vagyis hanyatt beesik a vízbe. Annak ellenére, hogy a dologról részletes felkészítést kapott, hogy a szájában a reduktor, és hogy a felfújt mellény megtartja, TIBI megijed. Ha nem passzív pánikba esik, vagyis csendesen lefagy, mint a Windows, akkor elkezd kapálózni és ha lokalizálja a hajót, megpróbál oda visszamászni. Több kellemetlen tapasztalatot szereztem, egyszer egy TIBI úgy vágott pofán, hogy eleredt az orrom vére. Ezért most már kellő távolságot tartok és igyekszem verbálisan kontrollálni a helyzetet. A hajó oldaláról sem kísérlem meg immár leemelni, kifigyeltem, a húsz kilós cuccal a hátán rövidesen úgyis leesik magától.

Következő programpontként végrehajtjuk az előírt védettvizi gyakorlatokat. Ez sokszor komoly erőfeszítést igényel és esetleg TIBI számára a búvárkaland ezen a ponton be is fejeződik. Ha ezzel megvagyunk, megkezdjük a tényleges merülést. Az eset összes körülményeire figyelemmel ez csak úgy működőképes, ha 1:1 alapon megyünk, tehát TIBI-nek saját vezetője van, továbbá konkrétan fogjuk és kezeljük a felszerelését. TIBI eddigre transzállapotba kerül, amelynek eredményeként az első percekben egyáltalán nem csinál semmit és felvesz egy elsőre kissé komikus testhelyzetet. Ezt mi úgy hívjuk, hogy motorozás.

TIBI motorozik:

Tibi motoroz2.jpg

Tibi motoroz1.jpg

Igazából jobb lenne, ha végigmotorozná az utat, viszont ha kissé kényelmesebben érzi már magát, TIBI nekiáll használni a kézjeleket. Nyolc ilyennel kellett megismerkednie, de a tanultak következetes alkalmazása nem az erőssége. Van, hogy az egyik kezével folyamatosan "probléma" jelet mutat, a másikkal meg "okét". Rosszabb esetben megörül a lehetőségnek és elkezd merülést vezetni, a fel-le-erre-arra mutogatások magas frekvenciájú és random használatával, miként ha a számítógépén játszana egy joystickkel. Az irányítás részeként, ha egyáltalán eljutunk odáig, és 30 centivel a tengerfenék felett haladunk, azt mutogatja, hogy "le-le". Tényleges célja ezzel vagy nincs, vagy dolgok megtapogatása és begyűjtése. Mivel ez nem helyes és nincs is nagyon hová lefelé, kívánsága nem teljesül. (Illetve hát egyszer ideges lettem és elengedtem. Akkor meg fetrengett a porban és megrémült.) TIBI ezért először egyre ingerültebben jelel, majd beveti a DDT-t, a Döglődő Delfin Technikát. Ez azt jelenti, hogy előrenyújtott karokkal, teljes testből elkezd vonaglani. Ezt nem szeretem, és ezért, a magatartás kontraproduktív jellegének igazolása végett, elkezdünk távolodni a talajtól. Ekkor feladja.

TIBI DDT-zni próbál, de legyőzöm:

Gaboregy.jpg

A kirándulás fennmaradó része általában békésen zajlik, valahol útközben találkozunk a fotóssal és akkor TIBI pózol.

TIBI okét mutat:

Tibi OK.jpg

TIBI azt hiszi, hogy okét mutat, pedig nem:

Tibi nemOK.jpg

TIBI dupla metálvillát mutat:

Tibi metalvilla2.jpg

TIBI kettes számokat mutat:

Tibi 2-t mutat.jpg

TIBI valamit mutat:

Tibi valamit mutat.jpg

TIBI nem mutat semmit, de a kolléga bizonyára unatkozik:

Kishor fejen.jpg

A hajóhoz való visszaérkezéskor TIBI boldog és büszke. Elmondja a többieknek, hogy látott kígyót (az muréna volt) és delfint (elképzelni sem tudom, mi volt). Ha van még további merülő, főleg ha az illető nőnemű (IBI), haladéktalanul elkezdi őt oktatni, hiszen már tapasztalt búvár. Ekkor szóba szokott kerülni oxigén, szemüveg, búvárzokni(!), meg hogy ha nyomás van a fülben, akkor jó erősen kell fújni a szájon át. Ezt én megpróbálom inkább nem hallani. Ha van még idő, TIBI elmegy sznorizni (légzőcsővel és maszkkal a felszínről nézegetni), szigorúan mentőmellényben. Sajátos úszási módszerével azonban haladni semmilyen irányba nem tud és csak a hullámok viszik erre-arra.

Tibi uszik.jpg

Ezért a végén az egyik kisebb hajó egyenként szedi össze a csapatot úgy, hogy egy hosszú bottal odahúzza és mintegy felakasztgatja őket a szélére, majd lassú menetben visszahalad a TIBI-hajóhoz.

A visszaút csendes, enni már nincs mit, meg hosszú is volt a nap. A parton elköszönünk és soha nem látjuk egymást többé. Búsulni azonban nincs ok, holnap újabb TIBI jön!

SZIA TIBI!!!

Sziatibi.jpg

U.I. Ezúton kérek elnézést Tibor nevű barátaimtól. Ők ugyan Tibik, de semmiképp nem TIBI-k!

Maradok tisztelettel!

A bejegyzés trackback címe:

https://papucsallat.blog.hu/api/trackback/id/tr55252517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borka73 2013.05.01. 13:28:13

Gabi, ismét zseniális lett ez a kis írás! Visítva fetrengünk a nappali közepén a röhögéstõl. Ez a meló sem lehet egyszerû felétek! További szép dolgos napokat és csendes május 1-ét! Pusza! - "IBI"
süti beállítások módosítása